Skip to main content

Leven lang leren

Meedoen in de (informatie)samenleving

Jaarverslag 2023

Digitaal meedoen

In 2023 hebben we cursussen Klik & Tik, DigiSterker en DigiVitaler verzorgd, meest bezocht door senioren. In totaal hebben 232 mensen een cursus digitale vaardigheden gevolgd en zijn er 340 vragen beantwoord bij het digitaal vragenuurtje dat samen met SaamWelzijn wordt georganiseerd. In 2023 zijn we ook gestart met een aanbod in Oudleusen en Hoonhorst. Omdat we merkten dat deelnemers het geleerde snel vergeten na de cursus, hebben we het Digitaal Oefencafé opgezet in Dalfsen en Nieuwleusen. Hier kunnen mensen onder begeleiding verder oefenen.

Naast de cursussen hebben we workshops georganiseerd in alle kernen. Hierbij ging het onder andere om overzicht in je computer, presentaties maken, een digitaal fotoboek maken, online bankieren en gebruik maken van een wandelapp. Vooral bij onderwerpen als een digitaal fotoboek maken of overzicht in je computer zagen we dat naast senioren ook veel jongere mensen deelnamen.

Basisvaardigheden breed

Online aanbod rondom werk

Ook in 2023 hebben we ons in het voorjaar aangesloten bij het online aanbod rondom werk van Bibliotheek Hengelo. In het najaar is dit aanbod overgenomen door JobOn. Elke week wordt een online activiteit georganiseerd rondom het thema werk, zoals een sollicitatiespreekuur, tips voor je cv, et cetera. Vanuit de gemeente Dalfsen hebben 6 inwoners hieraan meegedaan.

Informatiebijeenkomsten Belastingaangifte

In 2023 zijn we gestart met een gezamenlijk aanbod rondom de belastingaangifte vanuit Saam Welzijn, Humanitas en de Bibliotheek. Hierbij hebben de vrijwilligers van Saam en Humanitas mensen met een laag inkomen en klein vermogen geholpen bij de belastingaangifte en hebben we als bibliotheek twee informatieavonden georganiseerd voor mensen die zelf hun belasting invullen maar wel graag meer willen weten. Hiervoor hebben we de expertise ingeroepen van Peter Botter en hij heeft 43 mensen meer verteld over alle ins & outs.

Infopunt

Het Infopunt is een loket waar inwoners in elk van de vijf kernen op verschillende dagdelen terecht kunnen met vragen rondom wonen, werken, financiën en welzijn. Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) is hier onderdeel van. In 2023 hebben we het Infopunt verder doorontwikkeld waarbij we toewerken naar een nog betere afstemming en samenwerking tussen de sociale partner en de gemeente die verbonden zijn aan het Infopunt. 

In 2023 hebben ruim 1300 mensen het Infopunt bezocht of gebeld met hun vragen. Getrainde vrijwilligers en beroepskrachten (vanuit de verschillende sociale partners als achterwacht) hebben deze mensen geholpen of anders warm doorverwezen naar een andere organisatie of instantie. Ook de Mantelzorgwaardering werd in 2023 uitgereikt via de Infopunten.

Taalpunt

Wetenswaardigheden 2023

60 actieve taalcoaches en 19 vrijwilligers voor het Taalcafé waren?

Er waren 69 actieve taaltrajecten in 2023. 

Er is een 'meeleesclub' en een 'koffie en taal groep' in Lemelerveld.

Spreekuur 3 x per week

Op maandag in Lemelerveld, op dinsdag in Dalfsen en op donderdag in Nieuwleusen.

Er worden 2 conversatiegroepen per week gehouden in Dalfsen.

13 nieuwe vrijwilligers hebben de basistraining gevolgd en zijn actief ingezet en er zijn 4 nieuwe vrijwilligers voor het taalcafé. 

Informatieve bijeenkomst over de Nieuwe wet inburgering

In mei 2023 waren 10 vrijwilligers van het Taalpunt bij de informatie bijeenkomst “Nieuwe wet inburgering”. De bijeenkomst werd verzorgd door de gemeente. Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe wet inburgering. Vanaf deze datum heeft de gemeente de regie over de inburgering (ipv inburgeraar zelf). Heel helder werd uitgelegd volgens welke routes de inburgering verloopt. Door deze info kunnen vrijwilligers beter begrijpen naar welk taalniveau hun taalmaatje toe werkt.

Taalhelden 2023

Woensdag 21 juni j.l. was het zover; met de trein naar Amersfoort voor de feestelijke prijsuitreiking van Taalheld 2023. Onze 'mannen van het groen" waren genomineerd voor de categorie 'cursist' én dongen mee voor de publieksprijs.
Er lag een rode loper uitgerold en de fotograaf stond al klaar. Onze taalhelden werden hartelijk ontvangen met koffie en lekkers. Nadat alle genomineerden plaatsgenomen hadden op hun gouden stoelen, kon het mooie middag programma beginnen. Allereerst ging Anita Witzier in gesprek met o.a. de winnaars van vorige jaar, HKH prinses Laurentien en de directeur van Stichting Lezen en Schrijven. Daarna volgden de 3 taalheldenambassadeurs Kees Tol, Stefan Kazan en Rene Karst met een quiz, goochelact en een prachtig lied (speciaal geschreven voor deze taalheldenuitreiking). En tot slot...natuurlijk de uitreiking. Met het trommelgeroffel liep de spanning wel wat op. Helaas heeft onze taalgroep geen prijs in de wacht gesleept. Een lichte teleurstelling maar dat mocht de pret niet drukken. Tenslotte zijn alle taalhelden winnaars! Met deze mooie, feestelijke middag zijn alle taalhelden in het zonnetje gezet. Onze 'mannen van het groen' hebben er in ieder geval van genoten!

Week van lezen en schrijven

Elk jaar doet de bibliotheek met verschillende activiteiten mee met de Week van lezen en schrijven om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Het gaat om een groot aantal mensen in ons land, die onvoldoende zelfredzaam is doordat ze moeite hebben met hun basisvaardigheden. Dit jaar zijn we de straat op gegaan met ons het Rad van de bibliotheek in Oudleusen. Door te draaien aan het rad konden de mensen een prijs óf een vraag winnen. Er ontstonden mooie gesprekken over dit thema.

Workshop Cultuur Sensitief werken

Deze workshop werd gegeven in Dalfsen en Nieuwleusen. Gemeente Dalfsen had deze ingekocht voor verschillende partijen in onze gemeente, die werken met statushouders. Vanuit het Taalpunt hebben 10 vrijwilligers deelgenomen. Regelmatig krijg ik de vraag, hoe zijn de mensen uit…..? Wat kan ik verwachten? Dat daar geen eenduidig antwoord op is, hebben we kunnen ondervinden in de workshop.

In deze workshop zijn we met stellingen/foto’s aan de slag gegaan. We hebben met elkaar eigen verhalen en ervaringen gedeeld. Waardoor er bewustzijn ontstond dat deze ervaringen ten grondslag ligt aan onze waarden/overtuigingen. Dat gaf inzicht in hoe bepalend dat is voor je eigen cultuur en het bepaalt ook hoe we tegen een andere cultuur aankijken. En verklaart het gedrag van je zelf ten opzichte van de ander.
Een heel interessante middag, die nog veel stof tot nadenken gaf. De brillen op de foto’s herinnert ons aan “de blik waarmee je kijkt”