Jeugd & Onderwijs
Bibliotheek Dalfsen 2022
VoorleesExpress
In 2022 konden we weer fijn bij de mensen thuis van start. De enthousiaste voorlezers van de VoorleesExpress stonden weer klaar om voor te lezen. We verwelkomden verschillende nieuwe vrijwilligers en gezinnen. In 2022 is er in 16 nieuwe gezinnen gestart met voorlezen.
BoekStart
Samen met je kind lezen: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Voorlezen is niet alleen een fijn moment samen, het is ook nog eens heel goed voor de taalontwikkeling van je kind. Met BoekStart laten we kinderen van 0 tot 4 jaar tijdens de BoekStartochtenden kennismaken met leuke boekjes en liedjes.
In 2022 werden in Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld BoekStartochtenden georganiseerd vanaf februari. In januari hadden we nog een online BoekStartbijeenkomst waarvoor we 13 aanmeldingen hadden, waarvan zelfs één groep van een kinderdagverblijf. Vanaf maart werd er ook in Oudleusen maandelijks een BoekStartochtend georganiseerd. Deze ochtenden werden eveneens meteen druk bezocht met gemiddeld zo’n 20 kinderen. Ook diverse kinderdagverblijven kwamen voor een voorleesmoment naar de bibliotheken en op één locatie werd op de locatie zelf regelmatig voorgelezen door een vrijwilliger. Dank aan alle BoekStartvrijwilligers! Zonder hen was dit nooit gelukt.

Ook hebben we in 2022 de samenwerking met de kinderdagverblijven verder uitgebouwd. Bij 8 locaties is begonnen met voorlezen op de groepen. De pedagogisch medewerkers werden voorzien van informatie vanuit de bibliotheek en we sloten aan bij ouderavonden waar we ouders vertelden over het belang van voorlezen en de taalontwikkeling bij de allerkleinsten. De eerste lijntjes zijn gelegd met nog twee kinderdagverblijven die graag willen gaan samenwerken.
Tot slot konden we in 2022 eindelijk starten met het BoekStartcoach spreekuur bij het consultatiebureau in Dalfsen en Lemelerveld. Door corona kon dit een jaar eerder helaas nog niet. De jeugdverpleegkundigen namen nog steeds het BoekStartkoffertje mee tijdens het eerste huisbezoek, attendeerden de ouders op de mogelijkheden van BoekStart en vertelden de ouders over de taalontwikkeling bij kinderen. Wanneer ouders vragen hebben over voorlezen of geschikte boekjes, kunnen ze terecht bij BoekStartcoach Bertine. Zij heeft heel wat ouders gesproken, heel wat kinderen lid gemaakt en hen mogen verwelkomen bij de Boekstartuurtjes in de verschillende filialen.
Voorleestent
In 2022 zijn we in de meivakantie, zomervakantie en in de Week van Lezen en Schrijven op stap gegaan met de Voorleestent. We sloten in de zomer in Dalfsen en Lemelerveld aan bij de Timmerweken en stonden in Nieuwleusen in een woonwijk. In de Week van Lezen en Schrijven kwamen we in Hoonhorst en Oudleusen. We lazen voor, zongen liedjes en vertelden over de bibliotheek en het belang van voorlezen.
Ook op de open dag van Natuurboerderij de Lindehoeve in Dalfsen hebben we in het najaar gestaan. We lazen daar voor uit, hoe kan het ook anders, groene boekjes. In de herfstvakantie werd er voorgelezen in de bibliotheek in Dalfsen en Lemelerveld en konden kinderen een ontwerp maken met de 3d-pen en Happystones schilderen met Saam Welzijn.
De voorleestent werd bemand door medewerkers en vrijwilligers van de Bibliotheek. Het was een gezellige drukte in de tent.

dBos (de Bibliotheek op school)
In het schooljaar 2021-2022 kwamen er twee nieuwe de Bibliotheek op school-locaties bij: De Cazemierschool in Oudleusen en De Polhaar in Dalfsen. In totaal bereiken we 1550 leerlingen op een school via de Bibliotheek op school.
Alle scholen kregen bij de start van het schooljaar het boek van Tiny Fisscher ‘Mijn jaar in een tent’ cadeau, om voor te lezen in de bovenbouw. Deze schrijver komt ook naar Dalfsen en Nieuwleusen voor het Schrijversfestival.
Maakpunt
In het Maakpunt organiseren we workshops met de 3D-printer, de vinylsnijder, de lasersnijder en laptops met ontwerpsoftware. Daarnaast knutselen we met digitale techniek en nieuwe media zoals programmeerbaar Lego, robotica en filmpjes met greenscreen. Daarbij staan het creatieve denken en het zelf maken centraal. In de Maakplaats maken we nieuwe digitale vaardigheden voor een breed publiek beschikbaar. Ook bieden we een circuit van workshops voor het onderwijs. We rouleren tussen de verschillende vestigingen.
Nationale Voorleesdagen
Tijdens de Nationale Voorleesdagen stond dit jaar het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een Monster’ van Tjibbe Veldkamp centraal. Het is een prentenboek voor kinderen die niet genoeg krijgen van voorlezen. In februari organiseerde de bibliotheek twee theatervoorstellingen passend bij het boek van Tjibbe Veldkamp. Katiuscia Principato gaf een mooie muzikale voorstelling. Vanuit een kleurrijk decor zong ze over monsters onder het bed. Onder de geldende coronaregels lukte het ons om twee voorstellingen voor 40 mensen te organiseren.
Voor de peuters kozen we voor een ander prentenboek: ‘Vos gaat een stukje rijden’ van Susanne Strasser. Bij kinderdagverblijven werd voorgelezen door vrijwilligers, wethouder Jan Uitslag en Kinderburgemeester Myla. Vanuit de bibliotheek zijn scholen en kinderdagverblijven voorzien van lesmateriaal. Er werd voorgelezen, geknutseld, gekleurd en meegezongen met het bijpassende kinderliedje. Via het Taalpunt, consultatiebureaus, bibliotheken en scholen is een aantal gezinnen voorzien van een exemplaar van ‘Maar eerst ving ik een monster’ in het Arabisch, Turks en Pools.
Nationale Voorleeswedstrijd
Rowen ten Have uit groep 8 van basisschool De Vuursteen in Dalfsen en Kyara Satter uit groep 7 van basisschool De Spiegel hebben in februari 2022 de voorleeswedstrijd van de gemeente Dalfsen gewonnen. Deze wedstrijd vond in twee rondes plaats in De Trefkoele+. Vijftien basisscholen deden mee.
DJ-workshop
De bieb daverde op zijn grondvesten: er werd een DJ-workshop gehouden. Geen activiteit van onszelf, wel een prachtig voorbeeld dat iedereen welkom is in de Bibliotheek en dat wij altijd in zijn voor een mooie samenwerking.

Schrijversfestival
Maar liefst 9 scholen kwamen naar de vestigingen voor het Schrijversfestival. We hadden drie schrijvers: Selma Noort, Linda Dielemans en Willeke Brouwer.


Kinderboekenweek
Het thema van de Kinderboekenweek was Gi-Ga-Groen. Kinderen konden in de bibliotheek een mini-boomhut maken. De workshop werd begeleid door Ellen Brouwer van De Kunstkeuken.
De onderbouwgroepen van De Polhaar kwamen op bezoek in de bibliotheek en zagen veel boeken over de natuur. Ook was er op de Cazemierschool en op St. Cyriacus een workshop voor de onderbouw: Cubetto het schildpadje gaat op gi-ga-groene reis. In deze workshop maken de kinderen op spelende en ontdekkende manier kennis met programmeren aan de hand van een verhaal.
In het Maakpunt was er een workshop de Waanzinnige Microhut, een minicomputer programmeren aan de hand van opdrachten uit het boek De Waanzinnige boomhut met 13 verdiepingen.