Leven lang leren
Bibliotheek Dalfsen 2022
Taalpunt
Wist je dat... Er in 2022:

64 actieve taalcoaches en 13 vrijwilligers voor het Taalcafé waren?

55 één op één trajecten zijn geweest, waarvan 6 NT1 en 47 NT2?

1 x per week spreekuur was in Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen?

Een meeleesclub in Lemelerveld was?

18 nieuwe taalcoaches zijn getraind & 7 vrijwilligers van Kruispunt een bijeenkomst over Begeleiden spreekvaardigheid NT2 hebben gevolgd?

Per week 2 conversatiegroepen in Dalfsen werden gehouden?
NT1: dan is Nederlands je moedertaal. NT2: dan is Nederlands je tweede taal.
“Nou, heel erg bedankt voor alles; ik voel me beter met de taal met taalcoach Ingrid!”
“Ik ben geslaagd en ik wil alle mensen van Taalpunt bedanken die mij zo goed hebben geholpen!”
“Ik durf nieuwe dingen buitenshuis te doen omdat ik nu Nederlands spreek.”
Taalcoaching Oekraïners
Naast alle bestaande aanbod van het Taalpunt is in 2022 een extra taalactiviteit opgestart voor de Oekraïense vluchtelingen.
Van april tot het einde van de zomervakantie stonden twee keer per week vrijwilligers in de bibliotheek klaar om deze mensen een basiswoordenschat aan te bieden en met hen te oefenen, zodat ze eenvoudige gesprekjes zouden kunnen voeren in de supermarkt en op straat. Thema’s die aan de orde kwamen, waren bijvoorbeeld: jezelf voor kunnen stellen, vertellen hoe het met je gaat, de weg vragen (buiten of in een gebouw), kunnen afrekenen bij de kassa, iemand uitnodigen voor de koffie… het ging om functionele taaldoelen.
De groep was heel divers. Sommigen spraken Engels, maar een groot aantal ook niet. Gelukkig konden we vertaalapps gebruiken. In het begin hadden we een maximale opkomst van 16 deelnemers. Gaandeweg werd de groep kleiner: sommige deelnemers kregen werk, anderen vonden de Nederlandse taal leren toch moeilijker dan ze verwachtten. Met de onzekerheid of ze zouden blijven of niet, verdween bij sommigen de motivatie om te blijven komen.
We zijn blij dat we in deze periode structuur, afleiding en ontspanning hebben kunnen bieden en dat we een aantal Oekraïense vluchtelingen hebben gemotiveerd om met de Nederlandse taal aan de slag te gaan.
Als vervolg op deze taalmomenten zijn er in de zomervakantie in samenwerking met vrijwilligers van Welkom in Dalfsen drie taalwandelingen georganiseerd.
In oktober 2022 kwam er in Hof van Dalfsen crisisopvang. Ook hier hebben we taalondersteuning aangeboden. Op woensdag- en donderdagochtend van 10 tot 11 uur gingen vrijwilligers met 25 bewoners aan de slag, zoals we ook de Oekraïners hebben ondersteund. Daarnaast hebben we met inlogaccounts van oefenen.nl de bewoners de mogelijkheid gegeven zelfstandig op eigen tijd met programma’s te werken om een basiswoordenschat Nederlands te krijgen.
Training en inzet taalambassadeurs
In februari hebben vier deelnemers van het Taalpunt de training ‘Zeg het voort’ gevolgd. Door deze training kunnen zij ingezet worden als taalambassadeurs. Zij zijn ervaringsdeskundigen: ze weten welke impact het heeft als je basisvaardigheden onvoldoende zijn. Zo kunnen zij ons helpen bouwen aan een breder maatschappelijk besef van dit probleem. In 2022 hebben onze taalambassadeurs verschillende opdrachten uitgevoerd: onder meer een interview voor een krantenartikel en voor een onderzoek van het CINOP naar de inspraakrol van deelnemers in de volwasseneducatie. Ook hebben ze een brochure van een woningbouwvereniging getest. Onze taalambassadeur heeft adviezen gegeven hoe de woningbouwvereniging haar brochure begrijpelijker en toegankelijker kan maken. Onze taalambassadeurs vinden het fijn dat hun ervaringen en meningen ertoe doen en zij zetten zich vol enthousiasme in.

Week van lezen en schrijven
Elk jaar in september doet de Bibliotheek Dalfsen mee aan de Week van lezen en schrijven. In deze week vragen we met verschillende activiteiten aandacht voor laaggeletterdheid. In 2022 heeft het Taalpunt de escapekoffer ingezet voor de medewerkers van gemeente en in Kulturhus de Spil voor inwoners van onze gemeente. Met deze koffer hebben zij kunnen ervaren waar je tegenaan loopt als je moeite hebt met je basisvaardigheden. Voor de deelnemers was het een zeer waardevolle beleving! Daarnaast is er ook voor de ambtenaren een workshop begrijpelijk schrijven aangeboden. Hoe ziet een begrijpelijke tekst op B1-niveau eruit? Natuurlijk was er tijdens deze bijeenkomst ruimte om met de tips aan de slag te gaan.
Niet alleen de bibliotheek, ook de gemeente Dalfsen organiseerde een activiteit rondom het thema laaggeletterdheid. Onze wethouder Betsy Ramerman is tijdens het uitdelen van een lekkere kom Lettersoep in gesprek gegaan met verschillende inwoners over het belang van de maatschappelijke bewustwording op dit thema.
Digitaal meedoen
In 2022 hebben we cursussen Klik & Tik, DigiSterker en DigiVitaler verzorgd, meest senioren, de doelgroep die we met deze cursussen willen bereiken. Omdat we merkten dat deelnemers het geleerde snel vergeten na de cursus, hebben we het Digitaal Oefencafé opgezet. Hier kunnen mensen onder begeleiding verder oefenen.
Naast de cursussen hebben we workshops georganiseerd in de verschillende kernen. Hierbij ging het onder andere om het gebruik van de online bibliotheek, overzicht in je computer, presentaties maken, een digitaal fotoboek maken, persberichten schrijven of veiligheid online. Vooral bij onderwerpen als een digitaal fotoboek maken, persberichten schrijven of overzicht in je computer zagen we dat naast senioren ook veel jongere mensen deelnamen.
Cijfers digitale vaardigheden




“Wat te doen als ik jaren niet meer heb ingelogd, ben ik dan mijn inlogcode kwijt?” (Digitaal vragenuurtje)
Basisvaardigheden breed
Online aanbod rondom werk
Vanaf september hebben we ons aangesloten bij het online aanbod rondom werk van Bibliotheek Hengelo. Elke week wordt een online activiteit georganiseerd rondom het thema werk, zoals een sollicitatiespreekuur, tips voor je cv, et cetera. Vanuit de gemeente Dalfsen hebben 14 inwoners hieraan meegedaan.
Informatie
Beleeftraining NAH Dalfsen en Nieuwleusen
Samen met Saam Welzijn, MEE en InteraktContour hebben we twee keer een beleeftraining niet-aangeboren hersenletsel (NAH) georganiseerd, zowel in Dalfsen als in Nieuwleusen. Hierbij werd eerst een ervaringsverhaal gedeeld en konden de 25 aanwezigen vervolgens ervaren hoe het is om te lezen met NAH.
.
Palliatieve zorg
In samenwerking met het netwerk Palliatieve Zorg hebben we een avond verzorgd voor professionals, mantelzorgers en belangstellenden rondom zorg in de laatste levensfase. Het hospice in Dalfsen, een geestelijk verzorger en Carinova gaven informatie. Als bibliotheek hebben we verteld over ons aanbod Online Bibliotheek en Bibliotheek aan Huis. Deze avond werd bezocht door 42 deelnemers.
.

Bloeddruk meten in mei meetmand Hartstichting
Vrijwilligers van de Hartstichting hebben in mei gedurende 5 dagdelen de bloeddruk gemeten van 216 bezoekers in Dalfsen en Nieuwleusen. Wanneer deze te hoog was, werden mensen na een extra meting geadviseerd om contact op te nemen met hun huisarts.

Openbaar vervoer
In Dalfsen hebben de OV-ambassadeurs voorlichting gegeven aan 10 senioren over het reizen met het openbaar vervoer. Hoe plan je je reis, koop je een kaartje en check je in en uit in bus/trein?
Lezingen over desinformatie en digitale detox
Binnen het thema Digitaal Burgerschap hebben we als bibliotheek twee lezingen georganiseerd waarbij sprekers de aanwezige bezoekers veel konden vertellen over desinformatie en het minderen van je online gebruik. De 53 aanwezige bezoekers werden uitgedaagd om hun mening te vormen en mee te praten over deze onderwerpen.


Expositie Verkeerd Verbonden
In oktober hebben we in het Trefkoele+ café een beeld- en geluidexpositie georganiseerd met als thema Verkeerd Verbonden, over jongeren in coronatijd. Mensen konden hier kijken en luisteren naar persoonlijke portretten en verhalen van verschillende jongeren. Deze expositie is bezocht door ruim 50 bezoekers.
Infopunt
Het Infopunt is een loket waar inwoners in elk van de vijf kernen op verschillende dagdelen terecht kunnen met vragen rondom wonen, werken, financiën en welzijn. Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) is hier onderdeel van. In 2022 hebben ruim 1350 mensen het Infopunt bezocht of gebeld met hun vragen. Getrainde vrijwilligers en beroepskrachten (vanuit de verschillende sociale partners als achterwacht) hebben deze mensen geprobeerd te helpen of anders warm doorverwezen naar een andere organisatie of instantie. Ook de Mantelzorgwaardering werd in 2022 uitgereikt via de Infopunten.

Klik ’m aan
Vanaf januari zond RTV Oost de tv-serie Klik ’m aan uit. In deze serie werden inwoners van Overijssel aangemoedigd om aan te haken bij de digitale samenleving. Hoe werk je met een computer of tablet, gebruik je WhatsApp of profiteer je van de handige mogelijkheden van digitale gezondheidszorg? In zeven afleveringen kwam dit en nog veel meer aan de orde. Ook Bibliotheek Dalfsen deed mee: een van de afleveringen werd opgenomen in de bibliotheek in Nieuwleusen. In deze aflevering stond de digitale zorg centraal; hoe maak je gebruik van het patiëntenportaal van huisarts en ziekenhuis wanneer je minder taal- of digitaal vaardig bent. Voor deze uitzending zijn er interviews afgenomen met deelnemers en een trainer van de cursus Digivitaler.