Skip to main content

Leven lang leren

Meedoen in de (informatie)samenleving

Jaarverslag 2024

Taalpunt

Huh wat bedoelt u?

In april gingen we, samen met partnerorganisaties, de straat op met ons Meldpunt Onbegrijpelijke Zaken. Op vier locaties in Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld vroegen we inwoners naar hun ervaringen met onduidelijke communicatie. Dit leverde maar liefst 125 meldingen op, die we terugkoppelden aan de betrokken organisaties. Daarnaast werden positieve voorbeelden genoemd, met de Regiobank als koploper. Zij werden beloond met een mooie bos bloemen en de gouden Dikke duim.

Ervaringsdeskundigen

Bij het Taalpunt zetten we de ervaringen van onze vier taalambassadeurs in om zo veel mogelijk mensen bewust te maken van het belang van basisvaardigheden. Zo testten ze voor het Ministerie van Algemene Zaken de folder  Ik word werkloos op begrijpelijkheid en gaven ze feedback op brieven die tijdens de Week van Lezen en Schrijven werden voorgelegd tijdens de brievenwasserette. Ook deelden ze hun ervaringen met laaggeletterdheid met Pabo-studenten van Hogeschool Saxion.

Week van lezen en schrijven

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven organiseerden we een brievenwasserette. Organisaties konden teksten van hun organisatie in de wasmand gooien. 5 brieven zijn door ons testpanel ‘schoon’ gespoeld van onbegrijpelijk taalgebruik en herschreven. Ook boden we een workshop begrijpelijk schrijven aan, waarin medewerkers van de gemeente leerden teksten op B1-niveau te formuleren.

Leer je toetsenbord kennen

Op verzoek van een aantal Nt2-deelnemers van het Taalpunt startten we in april met een typecursus van zes weken. Eén van onze vrijwilligers met expertise op dit gebied verzorgde de lessen. Met succes hebben 6 deelnemers voor de zomer de cursus afgerond! Vanwege de positieve reacties is Leer je toetsenbord kennen nu opgenomen in ons vaste cursusaanbod.

Uitbreiding WEB-klassen

Tot 2024 hadden we in onze gemeente 2 WEB-klassen: een Nt1 klas (Dalfsen werkt) en een Nt2 klas (niet-inburgeringsplichtigen). Deze lessen worden verzorgd door het Deltion College, met ondersteuning van vrijwilligers van het Taalpunt. In januari kwam hier een klas voor Oekraïners bij. Vanwege de grote belangstelling startte in april een tweede groep, die binnen een half uur vol zat. In september volgde een derde klas. De lessen worden enthousiast ontvangen. En de resultaten zijn positief. Voor de meeste deelnemers is het mogelijk een A2 certificaat te halen.

Taalpunt

Wetenswaardigheden 2024

Er waren 78 actieve taalvrijwilligers

Er waren 63 actieve taalcoachtrajecten. 

Spreekuur 3 x per week

Op maandag in Lemelerveld, op dinsdag in Dalfsen en op donderdag in Nieuwleusen.

Er is een 'meeleesclub' en een Taalcafé in Lemelerveld.

Er zijn twee conversatiegroepen per week gehouden in Dalfsen.

Er is een Taalcafé in Nieuwleusen. 

Mijn taalmaatje is erg gemotiveerd en leergierig. Hij komt altijd stipt op tijd en gaat goed vooruit met het begrijpen en lezen van de Nederlandse taal.

Taalvrijwilliger

Ik kan de nieuwe woorden met mijn taalcoach oefenen. Hij is heel duidelijk. Het is goed om samen Nederlands te leren.

Taalmaatje

Digitaal meedoen

Cursussen en workshops

Opnieuw zijn de cursussen Klik & Tik, DigiSterker en DigiVitaler verzorgd in alle kernen. We hebben hierbij dit jaar gekozen voor nieuwe namen: Doe meer met je laptop of tablet en Doe meer met je DigiD. Vooral senioren maakten hier graag gebruik van.

Naast de cursussen organiseerden we diverse workshops, zoals Overzicht in je computer, Digitaal fotoboek maken, Starten met Excel en Kaartje2Go. Bij een aantal workshops zagen we dat naast senioren ook jongere mensen deelnamen.

We werken steeds vaker samen met andere organisaties. Zo organiseerden we met Vitaal Vechtdal een workshop Wandelapp. De cursus Reizen met het Openbaar Vervoer werd opgezet in samenwerking met de OV Ambassadeurs. En met de Rabobank verzorgden we cursus Online bankieren met de Rabobank in verschillende kernen.

Nieuwe werkgroep Digitaal Burgerschap

Vanuit een door de Bibliotheek uitgevoerd behoefteonderzoek zijn we gestart met een werkgroep Digitaal Burgerschap waarmee we een programmering rondom nieuwe technologieën en desinformatie hebben opgezet.

Digitale nalatenschap

In november organiseerden we in Dalfsen een avond over digitale nalatenschap. Digital Life Legacy gaf een presentatie en samen gingen we in gesprek over wat we allemaal online hebben staan en welke zaken belangrijk zijn bij overlijden. De avond trok 35 bezoekers.

AI Bullshitbingo

Tijdens onze jaarafsluiting met vrijwilligers speelden we een AI Bullshitbingo. Twee medewerkers van SetUp verzorgden dit voor 125 vrijwilligers en medewerkers.

Digitale nalatenschap

In november organiseerden we in Dalfsen een avond over digitale nalatenschap. Digital Life Legacy gaf een presentatie en samen gingen we in gesprek over wat we allemaal online hebben staan en welke zaken belangrijk zijn bij overlijden. De avond trok 35 bezoekers.

AI Bullshitbingo

Tijdens onze jaarafsluiting met vrijwilligers speelden we een AI Bullshitbingo. Twee medewerkers van SetUp verzorgden dit voor 125 vrijwilligers en medewerkers.

Verse Algoritme Toetjeskar

Vanaf december stond de Verse Algoritme Toetjeskar van Huis73 (Bibliotheek Den Bosch) in onze bibliotheek in Dalfsen. Bezoekers leerden op een speelse manier over algoritmes en kregen een toetjesrecept op maat.

Basisvaardigheden breed

Start Oefenpunt

In januari zijn we gestart met een Oefenpunt in onze vestigingen in Dalfsen en Nieuwleusen. Iedereen die wil werken aan basisvaardigheden kan hier gewoon op dinsdagochtend (Dalfsen) en donderdagochtend (Nieuwleusen) binnenlopen. Dit kan zijn omdat mensen na een gevolgde cursus willen blijven oefenen of dat ze iets specifieks willen oefenen bijvoorbeeld het theorie-examen. Een enthousiast en deskundig team van vrijwilligers staat klaar om te helpen.

Online aanbod rondom werk

Ook in 2024 sloten we ons aan bij het online aanbod rondom werk van JobOn. Elke week werd er een online activiteit georganiseerd over werk, zoals een sollicitatiespreekuur of over tips voor je cv.

Ondersteuning bij Belastingaangifte

In onze vestigingen in Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld gaf belastingconsulent Peter Botter een informatieavond over belastingaangifte. Na deze bijeenkomst waren 30 mensen goed geïnformeerd zodat zij de aangifte zelf konden invullen.

Daarnaast hielpen vrijwilligers van Saam Welzijn en Humanitas mensen met een laag inkomen en klein vermogen bij hun aangifte.

Infopunt

Het Infopunt is een loket waar inwoners in alle vijf kernen terecht kunnen met vragen rondom wonen, werken, financiën en welzijn. Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) maakt hier deel van uit. In 2024 hebben we het Infopunt verder doorontwikkeld waarbij we toewerken naar één loket waar inwoners met hun vragen terecht kunnen en doorverwezen worden.

Ruim 1000 mensen bezochten of belden het Infopunt in 2024. Getrainde vrijwilligers en beroepskrachten (van sociale partners als achterwacht) stonden klaar om hen te helpen of gericht door te verwijzen. Ook de Mantelzorgwaardering werd in 2024 uitgereikt via de Infopunten.

Wetenswaardigheden 2024

420 mensen hebben gebruik gemaakt van het digitaal vragenuurtje van Saam Welzijn en de Bibliotheek.

360 mensen kwamen naar het Oefenpunt om basisvaardigheden te oefenen. 

In totaal hebben 273 mensen deelgenomen aan de cursussen en de workshops.